Բացահայտենք Կոտայք Ուղղություններ Տեսնելիք և անելիք

Օրգանիկ մեղրի արտադրություն՝ վերադարձ բնություն

on
12.09.2020

Մեղրի օգտակարության մասին գիտեին դեռ այն ժամանակ, երբ երկրագնդի վրա ապրում էին նախնադարյան հասարակություն։ Մեղուների բույնը գտնելուց հետո, համտեսեցին ոսկեգույն նեկտարը, և այդ օրվանից ի վեր մեղրն իր տեղը գտավ մարդկանց առօրյայում։

Գեղաշեն գյուղում իմ ճանապարհորդությունը գնալով քաղցրանում է։ Գյուղից  5 կմ․ արևելեք, Գեղամա նախալեռնային գոտում, Բերդի դոշ կոչվող հարակից հարթության վրա հանդիպեցի մեղվապահ-մեղվաբույծ Մայա Ավագյանին, ով արդեն քանի տարի օրգանիկ մեղրի արտադրությամբ է զբաղվում։

Հանդիպման ընթացքում տիկին Մայան ներկայացրեց «Gold Bee»  մեղրի ապրանքանիշը, որը զբաղվում է օրգանական մեղրի, մայրակաթի, ակնամոմի, մեղրահացի, կրեմ-մեղրի արտադրությամբ։

Պարզվում է մեղրը հատկապես շատ են գործածել տոնածիսական անուշեղեն պատրաստելու համար, քանի որ հայոց ավանդական խոհանոցում քաղցրավենիքները, մուրաբան, հալվան, փոխինձը, գոզինախը և այլ անուշեղենները պատրաստվել են հիմնականում մեղրով:

 «Gold Bee» օրգանիկ մեղր ստանալու գործընթացը տևել է 4 տարի, մոմաթերթերը պետք է լինեն մեղվի արտադրած մոմից։ 

– Դժվարությամբ հասանք այս արդյունքին։ Սերտեֆիկատ էլ ունենք, որ մեր մեղրը համապատասխանում է օրգանիկի  բոլոր պահանջերին, -կիսվում է տիկին Մայան։

Իսկ մեղրի մասին խոսելիս իմացա, որ 

  • Հին ժամանկներում հայերը գոմեշի և կովի լավ մաքրած կաշին առատ մեղրի հետ դարսում և պահում էին  քարայրերում: Կաշին մեղրի մեջ հալվում էր և դառնում ընտիր քաղցավենիք:
  • Հույն մեծ մաթեմատիկոս Պյութագորասն իր երկարակեցությունը բացատրում էր նրանով, որ ինքը պարբերաբար օգտագործել է մեղր, իսկ փիլիսոփա Դեմոկրիտը պնդում էր, որ առողջությունը պահպանելու և ներքին օրգանների հիվանդություններից խուսափելու համար պետք է մեղր գործածել։
  •  Հնագույն տրակտատներից մեկում նշվում է. «Մեղրն առողջացնում է բոլոր ներքին օրգանները, ուժ է հաղորդում, իջեցնում է ջերմությունը, նրա երկարատև օգտագործումն ամրապնդում է կամքը, մարմնին թեթևություն է հաղորդում, պահպանում է երիտասարդությունը, երկարացնում կյանքը»։
  • Մեղվին միշտ պետք է ապահովել թարմ ջրով։
  • Մեղվի ամեն մի արարք հետաքրքիր  և զարմանալի է։ Հազարավոր տարիներ  շարունակ մարդը ուսումնասիրում է մեղվին, սակայն ամեն տարի նոր բնույթներ են հայտնվում նրանց մեջ։ Նրանք շատ անկանխատեսելի են, գործողություններն երբեք չեն կրկնվում։
  • Մեղվի ամենակարճ կյանքի տևողությունը գարնանային շրջանն է՝ ծանրաբեռնված աշխատանքի պատճառով։ Բերքարտադրության և մեղրարտադրությունը նրանց 35-40 օր հետո սպառում է։ Երկարատև ապրում են սեպտեմբեր ամսի ծնված մեղուները, նրանց կյանքի տևողությունն էլ 3-ից 4 ամիս է։ 
  • Մի փեթակի մեջ բնակվում է 75 -90 հազար մեղու։

 

-Պետք է սիրել մեղուներին, և պետք է սիրել մեղուների հետ կապված ամեն ինչ, որովհետև շատ դժվարին ճանապարհ է մեղվաարտադրությունը։ Մեղվի ամենամեծ ֆենոմենը սեփական մոր ստեղծումն է։ Մեղուն է ստեղծում իր մորը  և ինքն էլ կերակրում է, քանի որ  մայրն ինքնուրույն չի կարող կերակրվել, – վերջում կիսվում է Մայա Ավագյանը։

Իսկ ինձ առջևում սպասվում է այցելություն մեղուների թանգարան` կրկին Գեղաշեն գյուղում։ 

Կարդացեք նաև՝  Աղմաղան սարատեղի․Գյուղական կյանք՝ սեփական փորձով

Comments

ԹԵԳԵՐ
ՆՄԱՆ ԳՐԱՌՈւՄՆԵՐ

LEAVE A COMMENT

Lilit Khachaturyan
Armenia, Yerevan

Ողջույն, իմ անունը Լիլիթ է և սա իմ ճանապարհորդությունն է: Այս բլոգն իմ ճանապարհների մասին պատմելու լավագույն տարբերակներից է: Տեղ գտած յուրաքանչյուր պատմություն արտացոլում է իմ տեսածը, զգացածն ու փորձածը: Սիրում եմ երկար ճանապարհներ, գրքեր, գույներ, չեմ կարողանում անտարբեր անցնել քաղցրավենիքի կողքով, մինչ օրս վախենում եմ մորեխներից և գյուղական զուգարաններից: Բարի գալուստ իմ աշխարհ:

Որոնել
Արխիվ